TIPS IBU MENGANDUNG TIDUR LENA DI MALAM HARI

Masalah sukar tidur sering berlaku disaat akhir-akhir kehamilan. Namun begitu ada juga yang berlaku di saat awal trimester. Antara penyebab masalah sukar tidur ini berlaku biasanya disebabkan kekjangan kaki, bayi yang terlalu aktif dansuka menendang, sakit belakang terutamanya pada bahgian bawah tulang belakang , sering terbangun untuk buang air kecil dan sebagainya.
Berikut merupakan beberapa tips untuk ibu mengandung kurangkan masalh sukar tidur di waktu malam. Semoga bermanfaat.

tips ibu mengandung tidur lena

1. KURANGKAN PENGAMBILAN AIR MINUMAN SELEPAS JAM 8 MALAM

Jika anda mengalami masalah sering ke tandas pada waktu malam, cuba minimakan air yang diminum selepas makan malam.
Minuman seperti kopi atau soda amatlah tidak digalakkan kerana ia menggalakkan pembuangan air kecil yang lebih kerap.

tips ibu mengandung tidur lena

2. DAPATKAN POSISI TIDUR YANG SESUAI

Sekiranya anda selalu mengalami masalah pedih ulu hati, cuba gunakan beberapa biji bantal untuk membantu mendapatkan posisi yang lebih sesuai, di mana bahagian kepala ditinggikan dengan cara yang selesa.
Selain itu, anda juga boleh cuba mendapatkan bantal kehamilan yang direka khas untuk membantu ibu hamil tidur lena. Nampak sangat selesa.

tips ibu mengandung tidur lena

3. KURANGKAN MAKAN SEBELUM TIDUR

Sudah menjadi kebiasaan ibu hamil mengidam makan bermacam-macam jenis makanan. Namun, cuba hindari untuk makan terlalu banyak dan mengenyangkan. Untuk memenuhi nafsu makan yang muncul, cukup sekadar makan makanan ringan seperti biskut atau segelas susu suam sahaja .

tips ibu mengandung tidur lena

4. LEBIHKAN BANTAL SOKONGAN

Cuba letakkan bantal di bawah perut ketika baring mengiring dan kepitkan bantal di celah peha untuk menyokong tulang belakang anda. Cuba letakkan juga bantal di bahagian belakang. Ianya dapat memberi keselesaan kepada ibu. Jika ingin lebih selesa lagi, anda mungkin boleh cuba tidur dengan bantal kehamilan yang direka khas untuk ibu mengandung.

tips ibu mengandung tidur lena

5. TIDUR IKUT ‘TIME’

Cuba kurangkan tidur pada waktu siang supaya anda senang tidur pd waktu malam. Pastikan anda masuk tidur lebih awal dari biasa dan elakkan tidur melebihi waktu kebiasaan,

tips ibu mengandung tidur lena

6. TEMPAT TIDUR YANG SESUAI

Sebelum anda mencuba tips yang lain, pastikan tempat tidur anda berada di dalam keadaan yang bersih dan kemas. Tak mungkin kita nak tidur di katil yang bersepah dengan longgakan baju, bukan? Alihkan segala barang elektronik seperti telefon bimbit, televisyen atau jam jauh dari anda. Selain itu, anda juga boleh menyalakan minyak aroma terapi yang menenangkan fikiran. Antara minyak aroma yang sesuai adalah haruman lavendar.

tips ibu mengandung tidur lena

7. JANGAN TIDUR SEMASA PERUT KOSONG

Menurut pakar pemakanan, rasa loya atau mual lebih mudah menyerang sekiranya anda tidur dalam keadaan perut kosong. Oleh itu, untuk mengelakkannya daripada mengganggu tidur, pastikan anda mengambil sedikit snek berprotein tinggi seperti sandwich, kekacang, atau buah-buahan.

tips ibu mengandung tidur lena

8. JAUHKAN GAJET SEBELUM TIDUR

Kebanyakan kita suka melayan gajet sebelum tidur malah ada yang melayan gajet sehingga tertidur..hal ini juga berlaku kepad wanita mengandung..Cuba jauhkan segala gaget seperti telefon pintar, tv, tablet dan sebagainya daripda anda sekurang kurangnya 30 minit sebelum waktu tidur kerana ia boleh melambatkan penhasilan melatonin yang membantu anda tidur.

Semoga dengan perkongsian ini dapat membuatkan ibu-ibu yang sedang mengandung tidur nyenyak dan mimpi hingga ke bulan.