PENJELASAN MENGAPA TIDAK BOLEH MENGGONCANG DAN MELAMBUNG BAYI KE UDARA

Ada ibu bapa yang menjaga anaknya yang masih bayi dengan cara membaling ke udara dan kemudian menangkapnya untuk mendengar ketawa bayi.

Ada juga yang menggoncang badan bayi. Jika anda berbuat demikian, berhenti serta-merta. Ketika orang lain dilihat berbuat demikian pada bayi mereka, berhenti, kerana ia adalah berbahaya kepada badan bayi.

Adakah anda tahu? Beberapa tahun yang lalu, pakar-pakar perubatan mengenal pasti jenis penyakit yang serius pada bayi, yang dipanggil “Sindrom Kematian secara tiba-tiba” Salah satu puncanya adalah satu kejutan kepada badan bayi. Ia mengejutkan betul.

Jangan Goncang Atau Lambung Bayi ke Udara

Di Jerman, purata kira-kira 100 bayi setiap tahun mengalami kerosakan otak yang teruk kerana digoncang penjaga. Laporan mengenai angka-angka ini, berdasarkan kepada bancian unit penyakit yang jarang berlaku kepada kanak-kanak di Jerman. Persatuan Pediatrik di Jerman menganggarkan bilangan bayi yang mengalami trauma disebabkan oleh goncangan sebenarnya lebih tinggi.

“Gegaran selama lima saat sudah cukup untuk menyebabkan kerosakan kepada fungsi otak,” kata Profesor Hans-Juergen Nentwich, ahli lembaga pengarah persatuan itu. ”

Mengapa kejutan pada bayi boleh membawa kepada kematian?

Penjelasan Kenapa Tidak Boleh Goncang Atau Lambung Bayi ke Udara

Menurut pakar-pakar perubatan, bayi masih kecil tidak boleh memegang sendiri kerana otot leher lemah. Keputusannya, jika bayi digoncang badannya, kepalanya akan berpindah ke depan dan belakang.

Bergoyang-goyang Ini menyebabkan kerosakan otak dan pendarahan dalam otak dan juga pada permukaan otak, yang boleh menyebabkan masalah yang serius di dalam otak bayi, dan boleh menyebabkan masalah tetap berlaku, seperti:

1. Kerosakan pada otak
2. Cerebral palsy
3. Buta
4. Epilasi
5. Kesukaran bercakap
6. Pembelajaran menjadi sukar
7. Kesukaran mendengar
8. Masalah hati
9. Terencat akal

Bayi Boleh Mati Jika Digoncang Atau Lambung Bayi ke Udara

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dielakkan dengan tips pencegahan:

– Jangan pernah menggoncang bayi di bawah umur 3 tahun
– Apabila anda membawa bayi anda, jangan lupa untuk sentiasa menyokong kepala bayi dengan tangan anda.
– Beritahu tentang kepentingan untuk melindungi kepala bayi anda pada pengasuh anda.
– Pastikan semua orang rapat yang sering memegang bayi anda mengetahui bahaya sebenar bayi jika digoncang atau dilambung.

Dalam sesetengah kanak-kanak juga boleh menyebabkan kematian. Ini dikenali sebagai baby-sindrom-goncangan. Mengapa berisiko?

Bayi mempunyai kepala yang lebih besar daripada anggota tubuh badan yang lain, dan otot leher masih lemah. Jika digoncang, kepalanya akan tertolak ke hadapan dan ke belakang.

Saluran darah kecil akan koyak, menyebabkan pendarahan dalam otak dan kawasan sekitarnya, dan juga di mata bayi.

Risiko paling besar adalah untuk bayi di bawah satu tahun, tetapi kita tidak boleh menolak kemungkinan perkembangan dalam usia yang lebih besar. Apa yang perlu adalah berhati-hati bahawa kejutan ini boleh berlaku dengan pantas apabila kita sibuk bermain dengan bayi.

Oleh itu terdapat beberapa permainan dan aktiviti yang harus dielakkan untuk mengelakkan kejadian ini berlaku, termasuk:

1. Membuang bayi ke udara.
2. Berlari sambil membawa bayi di belakang atau di kepala.
3. Piggyback (bayi memanjat ke belakang, sehingga kaki dan menggegarkan).
4. Putar bayi.

Jangan lupa untuk mengingatkan orang di sekeliling anda supaya, berkongsi maklumat ini membaca demikian oleh saudara-mara, pengasuh, datuk nenek, dan jiran-jiran untuk tidak goncang bayi