PANDUAN PENJAGAAN DI AWAL KEHAMILAN

“ Tahniah puan, anda disahkan hamil” ucap doctor sambil mengukirkan senyuman..
Rasa gembira dan terharu sangat kan apabila mendengar ayat ini keluar daripada mulut doctor. Apatah lagi bagi pasangan yang sudah lama menanti-nantikan zuriat. Amanah ini harus dijaga dengan baik sehinggalah saat ia dilahirkan.

Namun begitu, masih ramai lagi ibu-ibu yang mungkin belum sedar bahawa penjagaan kandungan di peringkat awal itu adalah sangat penting. Ia bukan sahaja mengundang perkara yang buruk, malah ia turut meningkatkan risiko keguguran jika kandungan di awal trimester tidak dijaga dengan baik.

Apa sahaja cara untuk menjaga kandungan di awal trimester? Jom mamapride kongsikan beberapa panduan penjagaan diri di awal kehamilan agar keselamatan dan kesihatan diri serta kandungan terjamin.

PANDUAN PENJAGAAN DI AWAL KEHAMILAN

1.HINDARI AKTIVITI BERAT

Di awal kehamilan, para ibu akan mengalami keadaan di mana mudah merasa penat, letih, lelah da nada juga yang pitam/pengsan. Hal ini disebabkan oleh tekanan darah yang rendah. Oleh itu, hindari mengankat objek-objek atau barang yang berat.

PANDUAN PENJAGAAN DI AWAL KEHAMILAN

2.KENDALI EMOSI ANDA

Emosi wanita mengandung akan menjadi tidak stabil. Kadang-kadang mudah terasa hati, mudah marah, sedih dan sebagainya. Cuba kendalikan emosi anda dengan baik. Yang paling bahaya jika anda tidak dapat mengendalikan emosi marah sehingga menyebabkan anda stress. Jangan stress ye ibu-ibu kerana stress akan membahayakan janin anda.

PANDUAN PENJAGAAN DI AWAL KEHAMILAN

3.JAGA PENGAMBILAN NUTRISI

Risiko keguguran akan meningkat jika janin tidak mendapat nutrisi yang mencukupi. Seawal kehamilan di trimester pertama ini seharusnya anda mengambil b complex dan asid folic yang mencukupi sejajar dengan keperluan anda dan janin. Jangan lupa pengambilan kalsium juga penting untuk pertumbuhan tulang janin dan tubuh ibu.

PANDUAN PENJAGAAN DI AWAL KEHAMILAN

4.HINDARI KEBIASAAN BURUK

Jika anda seorang perokok, penggemar kafein dan meminum alcohol. Berhenti segera semua tabiat tidak sihat ini hal ini kerana ia sangat bahaya buat kandungan anda. Ianya akan mengganggu perkembangan kesihatan dan pertumbuhan janin di dalam rahim anda.

PANDUAN PENJAGAAN DI AWAL KEHAMILAN

5. DAPATKAN KONSULTASI DOKTOR

Buat buku pink. Apa itu buku pink? Pergi ke klinik kesihatan dan bukak buku pink. Buku pink ini akan dicatat maklumat kesihatan anda dan kandungan setiap bulan. Akan jadi lebih kerap apabila usia kandungan mencecah trimester ketiga.

PANDUAN PENJAGAAN DI AWAL KEHAMILAN

6.KURANGKAN HUBUNGAN BERSAMA SUAMI

Hubungan bersama suami amatlah bagus dan digalakkan bersama setiap hari. Namun disaat kandungan di trimester pertama, dinasihatkan agar mengurangkan sedikit hubungan bersama suami. Menurut ramai doctor, terlalu kerap melakukan hubungan intim bersama suami di awal fasa kehamilan, dapat menyebabkan risiko keguguran.

Demikianlah beberapa tips yang mamapride dapat kongsikan. Semoga bermanfaat.