PANDUAN MENJAGA KESIHATAN IBU HAMIL

Tidak sukar untuk menjaga kesihatan badan wanita ketika hamil. Perkara-perkara praktikal yang kadang-kadang dilupakan oleh seorang wanita hamil sebenarnya boleh menjadi masalah untuk kesihatan janin juga jika diabaikan Jadi di sini Mamapride kongsikan 10 cara untuk menjaga kesihatan wanita hamil. Semoga bermanfaat.

1. MENJAGA KESIHATAN WAJAH DAN KAWASAN KEPALA

Ibu mengandung harus tidak disarankan untuk mewarnakan rambut semasa hamil. Hal ini kerana, pewarna rambut biasanya diperbuat daripada bahan toksik. Ianya membahayakan kandungan anda. Semasa hamil juga, kadang-kadang ibu hamil mengahadapi masalah rambut gugur. Namun jangan bimbang, masalah tersebut hanya sementara sahaja.Ianya disebabkan perubahan hormon yang berlaku saat kehamilan. Kebersihan rambut dan kawasan kepala boleh dilakukan dengan mencuci secara kerap. Wanita hamil boleh melakukan urutan ringan di muka dan kepala untuk berehat. Selain itu juga, masalah yang dihadapi semasa hamil adalah pertumbuhan jerawat dan bintik hitam di muka, tidak perlu bimbang, hal ini juga disebabkan perubahan hormon yang merangsang pigmentasi muka dan leher. Tidak perlu melicinkan dengan pelbagai krim pemutih. Kebanyakan krim pemutih dan krim kecantikan mempunyai banyak bahan kimia. Setelah melahirkan, jerawat dan bntik-bintik hitam di muka pasti akan berkurangan.

2. MENGHIRUP UDARA YANG BERSIH

Berhati-hati memilih tempat untuk berjalan-jalan. Jangan biarkan hidung anda terlalu lama untuk menghirup pencemaran udara di pinggir jalan yang sesak. Jika anda ingin membersihkan rumah,elakkan daripada menggunakan bahan yang mengandungi bahan cat aerosol, formalin, kapur barus, dan racun serangga dalam bentuk gegelung nyamuk atau semburan. Sekiranya perlu untuk menyembur serangga, atau membersihkan porselin dengan bahan kimia, gunakan penutup topeng hidung.

3. KESIHATAN MULUT

Kesihatan mulut sangat penting bagi wanita hamil terutamanya kebersihan gusi dan gigi Semasa hamil, akan selalu timbul gangguan pada gusi dan gigi. Hormon kehamilan membuat gusi lebih lembut dan kadang-kadang berdarah dengan mudah. Berus gigi dengan betul dan kerap setiap kali selepas makan. Anda juga boleh berkumur dengan air garam hangat.Jika gusi berdarah dengan mudah atau bengkak menggunakan ubat gigi segeralah berjumpa dengan pakar. Pada wanita hamil trimester pertama kadang-kadang mengalami masalah mual dan sering muntah. Ianya menyebabkan nafas berbau (halitosis). Wanita hamil harus selalu membersihkan mulut mereka setiap kali selepas muntah. Teh boleh mengurangkan nafas berbau. Makanan untuk wanita mengandung harus mengandungi vitamin dan vitamin yang seimbang dan buah-buahan dan sayur-sayuran semulajadi. Kami mengesyorkan agar anda mencuci buah-buahan dan sayur-sayuran yang akan dimakan mentah untuk mengurangkan risiko racun perosak dan mengelakkan virus toxoplasma gondii yang tercemar. Wanita hamil perlu mengelakkan merokok dan duduk dekat dengan orang yang merokok. Keguguran dan bayi pramatang kebanyakannya berlaku disebabkan bahan nikotin ketoksikan janin. Selain rokok, ibu hamil juga harus elak menambil alkohol, kafein dan supplement yang membahayakan kesihatan. Juga elakkan minuman ringan yang mengandungi makanan tambahan, herba atau produk sejenis yang tidak dijamin kualiti.. Wanita hamil perlu mengambil minuman yang lebih sihat seperti susu rendah lemak, jus buah, intipati soya, air kacang hijau dan banyakkan pengambilan air putih.

4. KEBERSIHAN BADAN DAN KEBERSIHAN PAYUDARA

Mengurus kebersihan badan dan payudara sangat penting bagi wanita hamil. Walau bagaimanapun, bagi wanita hamil yang mempunyai sejarah keguguran berulang perlu mengurangkan rangsangan (merangsang) menarik puting payudara semasa hamil muda kerana ia boleh merangsang oxytocin hormon dan menyebabkan kontraksi uterus. Perhatikan kebersihan payudara dan badan dengan mandi biasa tiga kali sehari. Ini sangat penting untuk kulit yang sihat, peredaran darah ke seluruh badan dengan lancar. Pembesaran saiz payudara menjadikan ibu agak kurang selesa pada kehamilan awal hingga kehamilan lewat. Gunakan bra yang sesuai mengikut keselesaan.

5. KEBERSIHAN TANGAN

Wanita hamil perlu mengekalkan kebersihan tangan dan kuku. Sentiasa cuci tangan setiap kali anda selesai bekerja dan sebelum makan. Anda suka menjaga haiwan? Berhati-hati dengan kucing dan arnab dan ayam.Atau mungkin hobi anda suka menanam bunga dan berkebun? Gunakan sarung tangan untuk mengelakkan pencemaran dengan kotoran buangan atau haiwan.Cirit-birit yang disebabkanoleh pencemaran, jangan dianggap remeh. Ia boleh membahayakan wanita hamil. Tubuh menjadi lemah, kekurangan cecair dan jangkitan gastrointestinal. Bagi mereka yang suka bermain dengan kucing, anjing, arnab atau ayam. Berhati-hati juga dengan risiko menyebarkan toxoplasmosis virus melalui haiwan dan ayam melalui najis haiwan.

6. PERHATIKAN BAHAGIAN PERUT

Semakin hari, perut ibu hamil semakin membesar. Ini merupakan petanda bahawa pertumbuhan janin adalah sempurna. Ibu hamil harus menyediakan pakaian mengandung yang sesuai. Elakkan memakai pakaian yang terlalu ketat. Tidak perlu bimbang, kerana pada masa kini, terdapat banyak pakaian mengandung yang selesa dan bergaya. Ibu hamil dinasihatkan supaya tidur mengiring agar peredaran darah berjalan dengan lancar. Posisi telentang terlalu lama tidak dianjurkan bagi wanita hamil. Pembesaran perut ini juga menjejaskan keseimbangan badan. Pastikan keseimbangan dengan posisi badan yang tegak semasa berjalan supaya tidak tergelincir atau jatuh. Sekiranya terdapat objek di lantai yang akan diambil, wanita hamil perlu membengkokkan lutut dengan berhati-hati. Tidak boleh tunduk terus dan dikuathiri akan jatuh kerana badan tidak seimbang.

7. KEBERSIHAN KAWASAN ALAT KELAMIN

Semasa mengandung, adalah sangat penting dalam menjaga kebersihan alat kelamin.Kuman boleh memasuki alat kelamin yang dijangkiti. Oleh itu, lakukan kebiasaan untuk membersihkan kawasan alat kelamin dengan betul.Basuh dengan air bersih. Tidak perlu menggunakan antiseptik pencuci vagina kerana ia akan membunuh kuman yang baik di dalam vagina yang akan melawan serangan kuman yang cuba masuk ke dalam rahim.Memakai seluar dalam kapas dan longgar dan sentiasa pastikan seluar anda sentiasa kering dan bersih. Jangan bimbang dengan keputihan, ianya mungkin disebabkan perubahan sewaktu mengandung. Kecuali keputihan berbau busuk, warna hijau atau kuning tebal yang disertai oleh gatal-gatal. Sekiranya terjadi perkara seperti itu, segera dapatkan rawatan daripada doktor.

8. ISTIREHAT

Keletihan yang ibu rasakan di trimester pertama dan ketiga sebenarnya adalah cara badan memberitahu ibu supaya “jangan terlalu aktif”. Mungkin tidur di tengah hari terasa seperti perbuatan manja yang ibu tidak mampu lakukan, namun ia memberi manfaat kepada ibu dan bayi.
Jika tidak boleh tidur, sekurang-kurangnya bersandar atau baring selama 30 minit atau lebih. Apabila ibu hamil hendak berehat santai, pastikan duduk atau tidur yang mana sebaiknya posisi kaki lebih tinggi berbanding tubuh agar peredaran darah dalam tubuh tidak hanya berkumpul di kawasan kaki. Ia dapat mengelakkan kaki menjadi bengkak dan kekejangan.
Ibu mengandung haruslah mendapat rehat yang secukupnya untuk mengelak daripada berlakunya beberapa masalah, antaranya adalah berlakunya keletihan yang melampau dan menyebabkan ibu menjadi stress apatah lagi jika ada anak-anak lain yang masih kecil yang perlu diuruskan. Ibu akan mengalami pening atau pitam.Ianya sering terjadi berpunca daripada perubahan system tubuh ibu hamil.

Terima kasih ibu telah membaca artikel ini sehingga selesai .. semoga ianya membantu ibu untuk mendapatkan kandungan yang sihat