Cara Mudah Bersalin Menurut Islam

 

Kemuliaan-ibu-mengandung-dalam-Islam-300x450Setiap wanita yang mengandung pastinya inginkan prosedur kelahiran berjalan dengan lancar.Selain daripada menjaga pemakanan dengan baik dan melakukan senaman,dengan mengamalkan doa, zikir dan amalan-amalan yang disarankan dalam islam juga dapat memudahkan proses bersalin kelak.Sebagai umat islam, kita sememangnya disarankan kembali kepada doa dan amalan-amalan semasa hamil dan terus bersedia dengan doa, zikir, amalan dan petua agar mudah bersalin.

Antara cara mudah bersalin mudah menurut islam adalah dengan mengamalkan doa, zikir dan amalan membaca ayat suci al-quran.Antara zikir dan doa yanb baik diamalkan agar mudah bersalin ialah:

 

1.1

“ Ya Tuhan kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat ( anak ) yang baik sempurna (tidak cacat ). Sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar dan menerima rayuan dan doahamba Mu”

 

22

“ Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau ( Allah ), maha Suci Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku termasuk di kalangan orang-orang yang zalim.

 

3.3

“ Tuhanku berilah kepadaku ( seorang anak) dari anak-anak yang soleh”

 

4. Dan apabila saat hampir bersalin bacalah doa ini:

4
“ Allah telah mencukupi segala sesuatu bagiku dan sebaik-baik yang ku serah diri kepada Allah”

 

5. Untuk memudahkan bersalin digalakkan pula membaca ayat kursi,
Kemudian pula baca ayat ini :

5

“ Bahawasanya Tuhanku, ialah Allah yang telah menjadikan langit dan bumi dan yang diantara keduanya di dalam enam hari kemudian Dia bersemayam atas Arasy. Diamemasukkan malam ke dalam sarang yang mencarinya dengan cepat.
Matahari, bulan dan bintang semuanya ditundukkan dengan perintah-Nya. Ketahui olehmu, Allah yang mempunyai pencipta dan suruhan. Maha Mulia Allah Tuhan semestaalam.

Seterusnya perbanyakkan membaca tasbih ini:

6. 6

 

 

Maha Suci Allah

 

7.7

 

Aku Pohon ampun kepada Allah

 

8.Sentiasa membaca doa ini :
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْمِ
أُعِيْذُهُ بِالوَاحِدِ الصَّمَدِ مِنْ شَرِّ كُلِّ ذِى حَسَدٍ
Maksudnya : Aku berlindung akannya dengan pertolongan Tuhan yang Esa yang ditumpu segala kehendak kepadaNya daripada sekalian yang mempunyai dengki
* Sekurang-kurangnya dibaca sebanyak 10 kali setiap kali lepas solat 5 waktu

9.Membaca Surah Al-Ansyiqaq

8

 

 

 

 

 

 

 

 

10.Sentiasa membaca surah Maryam.

10

 

 

 

 

 

 

 

 

11.Surah An-Nahl: ayat 78-80

[78] Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibu kamu dengan keadaan tidak mengetahui sesuatupun dan Dia mengurniakan kepada kamu pendengaran dan penglihatanserta hati (akal fikiran); supaya kamu bersyukur.

 

Cara mudah bersalin menurut islam juga adalah dengan menjaga pemakanan.Wanita hamil dinasihatkan minum air zam-zam dam makan buah kurma untuk melancarkanproses bersalin.Khasiat kurma untuk bakal ibu adalah memudahkan proses bersalin dan dan mengurangkan kehilanagn darah semasa bersalin. Kurma diangkat tinggioleh Rasulullah S.A.W kerana mempunyai nilai kandungan makanan yang tinggi. Kandungan gula di dalamnya telah ditukar secara semulajadi. Bermakna apabila kitamemakan kurma, tenaga yang diserap tubuh adalah serta-merta.

 

Nabi Muhammad SAW bersabda:

 

“Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertaqwa(bersih hatinya)”

 

Nabi Muhammad SAW juga bersabda:

 

“Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadianak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya.”

 

Menjaga hubungan sesama manusia juga sangat penting semasa mengandung terutamanya dengan suami dan ibu bapa.Mohonlah maaf kepada mereka sekiranya telahmemmbuat salah kepada merekka.Dengan cara itu, hati kita akan lebih tenang semasa melahirkan nanti.Sesungguhnya kita perlu berusaha, semua yang berlaku berkehendakdengan izin-Nya.Insyaallah.