CARA ELAK SAKIT KEPALA BUAT IBU MENGANDUNG

Jika anda merupakan seorang bu mengandung yang sering sakit kepala. Anda harus mencari jalan penyelesaiannya sebelum ianya melarat dan menjadi semakin teruk. Ibu hamil kerap mengalami gejala sakit kepala ini akibat daripada tekanan emosi, namun begitu banyak punca lain yang menyebabkan ibu hamil sakit kepala. Antaranya ialah:-

1) Ketagihan kafein
2) Kurang tidur
3) Dehidrasi-kurang minum air
4) Terlalu banyak pengambilan gula
5) Terlalu penat
6) Masalah sinus dan alahan
7) Masalah mata
8) Sembelit

Sakit kepala di awal trimester merupakan perkara biasa dan ianya tidak berbahaya. Apabila kandungan memasuki trimester kedua dan seterusnya, sakit kepala akan beransur hilang seiring dengan hormone yang semakin stabil dan seimbang dengan syarat sakit kepala tersebut tidak ada kaitan dengan tekanan daah tinggi. Namun jika anda seorang ibu hamil dan menghidap penyakit darah tinggi dan sering sakit kepala, ketahuilah bahawa ia bukanlah sakit kepala yang biasa dan memerlukan rawatan daripada pakar dengan segera kerana penyakit itu berbahaya dan berisiko meragut nyawa bayi dan anda sendiri.

1. Mendapatkan tidur yang mencukupi. Tidur sebentar di siang hari mampu mengurangkan sakit kepala.

2. Jika anda sedang mengalami sakit kepala, cuba tidur di dalam bilik sunyi dan gelap.

3. Kenalpasti punca mengapa anda sakit kepala, setelah punca dikenalpasti, elakkan punca yang menyebabkan berlakunya sakit kepala tersebut.

4.Gunakan kain panas/suam untuk menuam di bahgian leher dan tengkuk atau di sekitar bahagian kepala yang sakit.

5. Elakkan berlapar. Tahap gula yang rendah dalam badan akan menyebabkan sakit kepala datang menyerang. Makan dengan kerap tetapi sedikit.

6. Banyakkan minum air untuk mengelakkan dehidrasi. Minum dalam kuantiti yang sedikit namun kerap untuk mngelakkan muntah.

7. Dapatkan rehat yang secukunya. Berhenti melakukan kerja apabila terasa penat.

8. Berurut, minta suami tolong urutkan secara perlahan-lahan di bahagian tengkuk, leher dan bahgian belakang. Elakkan untuk menyentuh di bahgaian abdomen.

9. Kadang kala, pergerakan fizikal seperti berjalan di taman mampu mengurangkan sakit kepala. Namun, jika aktiviti riadah tersebut menyebabkan sakit kepala semakin berat, lebih elok jika anda dapatkan rehat yang banyak.

10. Hirup udara segar. Walaupun mungkin semasa hamil, anda berasa ingin berehat dan bermalasan sepanjang masa, jangan biarkan keadaan ini berterusan keraa ia juga boleh mnyebabkan anda berasa pening kepala. Oleh itu, seimbangkan aktiviti fizikal dengan menghirup udara segar sambil berjalan-jalan di taman, melakukan senaman ringan dan bermain dengan anak.

11. Elak kafein. Sesetengah ibu hamil akan mengalami kurang toleransi terhadap kafein sepanjang tempoh mengandung. Oleh itu, cuba perhatikan sama ada kafein menjadi pencetus sakit kepala anda yang kerap berlaku. Jika begitu, cuba kurangkan pengambilannya atau campurkan lebih susu suaya kopi anda lebih ‘mild’. Selain itu, anda boleh mengurangkan kekerapan pengambilan kopi dan menukarnya kepada teh yang lebih mnyegarkan seperti the pudina atau the halia.

semoga bermanfaat.