Seluar Bersalin Mesra Aurat | Mama Pride

Author: gee.547@gmail.com

All posts by gee.547@gmail.com

MY 5TH BIRTH STORY

Coret-coret pengalaman bersalin kali kelima, buat kenangan. Awas, entry ini sangat panjang! Jangan baca kalau tak mampu bersabar 😜

Tarikh jangkaan bersalin (EDD) ialah 13.5.19. Kalau ikut tarikh ini, sempatlah mama berpuasa lebih kurang seminggu. Jadi, tak banyak sangat nak kena ganti puasanya.

Tapi, mama memang tak menaruh harapan yang tinggi. Naluri mama asyik berkata, mama akan bersalin awal daripada tarikh jangkaan. Anak pertama, kedua & keempat lahir awal daripada EDD. Anak ketiga pula lahir 6 hari lambat daripada EDD. Yang kelima ni, mungkin awal juga.

Lebih kurang jam 10 pagi Jumaat 3.5.19, ada show lendir bercampur darah keluar. Tak banyak, tapi sentiasa ada. Hah, sudah! Ini tanda-tanda awal mama akan bersalin dalam waktu terdekat! Masih belum ada kontraksi yang dirasakan pada waktu ini.

Mama meneruskan rutin membuat kerja-kerja rumah seperti biasa. Waktu macam inilah rasa macam semua benda kita nak buat. Tiba-tiba panjang pula to-do-list! Haha.. Dahlah kerja pejabat berlambak & orang atasan nak siapkan segera.

Berendam air mata jugalah memikirkan hal kerja yang belum siap ni. Huhu.. Akhirnya, pagi Sabtu, mama gagahkan diri ke tempat kerja, mengadap komputer untuk membuat maklumbalas yang diminta. Buat setakat mampu sahaja. Nak selesaikan dengan sempurna sudah tiada kudrat kerana urat sudah habis tegang, kaki sudah mahu cramp. Akhirnya, mama menyerah.

Tengaharinya, mama pulang ke rumah, menyiapkan labor bag & sambung kemas rumah bersama baba untuk menyambut kedatangan ahli baru. Perancangan kami, petang nanti mama akan serah diri di hospital USM.

Anak sulung & kedua sudah pun dihantar ke rumah tokbah & tokmanya bersama beg & baju seragam sekolah. Anak ketiga & keempat masih ada di rumah bersama mama & baba, perlu disiapkan bersama keperluan mereka untuk dihantar ke rumah nenek.

Punyalah lama bersiap, akhirnya, petang berganti malam dan kontraksi masih belum kunjung tiba. Anakanda berdua sudah pun tertidur.

“Abang, kita tunggu sakit je la, baru pergi ke hospital”, ujar mama kepada baba seraya meletakkan kepala di atas bantal untuk beradu untuk melepaskan lelah, penat fizikal & mental.

Jam 12 tengah malam, mama terjaga daripada tidur. Ada terasa sakit kontraksi menjengah. Mama cuba sambung tidur kembali, namun tersedar semula lebih kurang setengah jam kemudian. Terasa mahu membuang air besar & kecil juga.

“Abang, contraction dah makin regular ni. Jom, kita ke hospital”, mama mengajak baba.

Selesai mandi & solat sunat, pada jam 2 pagi yang hening kami berempat keluar dari rumah menuju ke rumah nenek & seterusnya ke hospital. Seluar bersalin mesra aurat MamaPride sudah mama pakai siap-siap di sebelah dalam.

Sepanjang perjalanan, apps Contraction Counter dihidupkan untuk merekod setiap kontraksi yang dirasa sambil mulut dan hati tak henti berdoa agar Allah ampunkan segala dosa kami, mudahkan urusan kelahiran & mama dan baby selamat.

Sementara mama diperiksa oleh nurse dan doktor di PAC, baba menguruskan urusan pendaftaran di bahagian kecemasan. Pada waktu itu, semua doktor yang berada di PAC & labor room ialah HO. Ada empat orang semuanya.

“G berapa ni?”, tanya HO perempuan kepada HO lelaki yang clerk case mama.

“G6 P4+1”, jawab HO lelaki tersebut sambil tersenyum.

“Oh, wow!”, HO perempuan itu sedikit teruja.

“Nurse, kalau boleh saya nak request female staff untuk VE & conduct delivery”, sehabis sopan mama menyusun ayat memohon pertimbangan.

“Patient requests for female staff, Dr”, jururawat memberitahu HO lelaki yang clerk case mama tadi.

“Sure, boleh. Saya clerk case je. Nanti Dr perempuan yang akan buat VE”, huh, lega sedikit mama mendengar penjelasannya.

“Eh, puan belum tanggalkan seluarnya ya?”, terkejut si doktor melihat masih ada seluar panjang di dalam kain yang mama pakai.

“Tak apa, doktor. Ini memang seluar bersalin. Ramai je patients yang pakai seluar ni sekarang. Tanggalkan sahaja penutup di tengah tu sebelum buat VE. Dah selesai, tutup semula”, panjang lebar akak misi menerangkan kepada doktor muda tentang pemakaian MamaPride.

“A’ah, doktor. Ini kali kedua saya bersalin pakai MamaPride”, tambah mama. Alhamdulillah, tak perlu cerita panjang-panjang sebab kebanyakan staf labor room dah kenal MamaPride.

Si doktor HO perempuan cek jalan
“Bukaan OS baru 3cm but stretchable”, terangnya ringkas.

“Puan, lepas ambil darah ni, kita scan ya. Sementara tunggu nak scan tu, saya rasa bukaan akan jadi 4cm”, katanya lagi.

Ultrasound scan akan dilakukan oleh MO. Jadi, perlu tunggu MO sampai dahulu baru boleh buat. Tunggu punya tunggu, contraction dah 1 in 5, kemudian 1 in 3. Fuhh, mendebarkan! Tapi mama kena kekal tenang tau.

Suasana tenang di ruangan menunggu labor room serba sedikit membantu mengurangkan kesakitan mama. Pada saat itu, selain mama, hanya ada seorang pesakit yang sedang bertarung dengan kesakitan di dalam labor room no.1. Tak pernah mama lihat labor room HUSM selengang ini! Katanya, wad post natal pun agak kosong.

Hampir sejam menunggu, MO perempuan berbangsa India akhirnya sampai juga untuk melakukan scan. Anggaran berat bayi ialah 3kg. Parameters lain semuanya normal, alhamdulillah. AFI (kandungan air ketuban) sudah berkurang iaitu 7. Apabila jalan dicek, bukaan OS sudah pun 4cm.

“Ok, boleh prepare ke labor room ye, puan”, ujar MO tersebut sebelum berlalu pergi.

Jam sudah pun menunjukkan jam 5.30 pagi, tak lama lagi azan subuh akan berkumandang. Mama memaklumkan kepada doktor & jururawat bahawa mama mahu solat subuh terlebih dahulu sebelum melangkah masuk ke labor room.

“Puan ok lagi ke nak solat tu?”, soal jururawat tadi.

“Ok lagi, Insha Allah. Lagi pun beberapa minit sahaja lagi nak masuk waktu subuh”, mama memberikan keyakinan.

“Ok puan, kalau macam tu, sebelum puan ke tandas, saya masukkan enema dululah ye”, ujar jururawat sebelum mengarahkan mama untuk baring sekejap bagi memasukkan Ravin enema.

Selesai qadha hajat & berwudhuk, mama bentangkan kain batik bersih di atas lantai ruang menunggu bilik scan untuk menunaikan solat. Pakaian yang mama pakai pun memang dah solat-ready, jadi tak perlu susah-susah mencari telekung.

Solat sudah, berdoa pun sudah, alhamdulillah. Tiba masa untuk mama ke medan sebenar berbekalkan tawakkal. Allahu Allah..permudahkanlah!

Prosedur pertama dilakukan dalam labor room ialah doktor memasukkan CBD untuk membuang air kencing yang masih berbaki di dalam pundi kencing mama. Aduh, pedih rasanya!

Kemudian, doktor memaklumkan akan melakukan ARM untuk pecahkan ketuban. Seriau sekali bunyinya sebab selepas selepas ketuban pecah, kontraksi pasti akan menjadi semakin kerap & kuat.

“Membrane is not bulging. I’m not sure dah pecah ke belum sebab still tak dapat rasa rambut baby. Awak try pulalah”, kata doktor pelatih perempuan kepada seorang lagi doktor pelatih perempuan yang bergandingan dengannya.

“A’ah la, macam tinggi lagi je. Ke, sebab jari tangan saya yang pendek? Tapi yang keluar ni macam liquor dah cuma tak banyak. Kita minta boy la pula cek untuk confirmation. Jari tangan diorang panjang sikit”, si doktor kedua memberi pandangan seraya memanggil HO lelaki berbangsa cina yang berada di kaunter labor room.

Mama sudah makin cuak. Sementara doktor lelaki sampai, seorang jururawat perbidanan memeriksa ketuban terlebih dahulu.

“Akak rasa dah pecah sebab dapat rasa rambut bayi. Lagi pun AFI dia 7 je tadi, Tak banyak. Tapi, betul, kedudukan masih tinggi”, ulasnya.

Datang si doktor lelaki untuk membuat pengesahan, “Maaf ya, puan. Ya, saya pun rasa dah pecah”.

Duhh, sampai 4 orang seluk untuk mengesahkan ketuban sudah pecah ke belum! Mereka akhirnya bersepakat bahawa ARM berjaya dilakukan lebih kurang pada jam 6.30 pagi.

Mama meminta jururawat memanggil baba masuk untuk menemani di saat-saat kritikal ini. He is my real doula, now for the 5th time!

Sambil tangan baba mengurut kaki, tangan, pinggang & belakang mama, mulut baba membaca ayat-ayat suci daripada Surah Maryam. Moga kekuatan Maryam mengalir ke dalam diri mama.

Saat mama cuba menenangkan diri dengan mengawal teknik pernafasan sewaktu sakit kontraksi memuncak, baba cuba membantu mama untuk meregangkan otot-otot.

Banyak kali juga mama mengubah posisi mengiring ke kanan, kemudian terlentang dan mengiring ke kiri pula dalam cubaan mengurangkan rasa sakit.

“Abang, sakiiit”, mama berbisik perlahan.

“Sabar ya, sayang. Sikit je lagi, Insha Allah”, baba cuba memberikan semangat.

‘Laa ilaaha illa anta, subhaanaka inni kuntu minadzoolimiin’..’Allaahumma robbi yassir wa laa tu’assir, robbi tammim bilkhair’..

Doa-doa ini berulang kali meniti di mulut dan hati mama. Beberapa kali mama memejamkan mata sambil dalam kepala cuba membayangkan keseronokan berjumpa dengan zuriat yang selama ini dikandung.

‘Mama tak sabar nak jumpa baby, peluk cium baby’

Doktor-doktor pelatih silih berganti keluar masuk bilik bersalin untuk monitor CTG dan skala kontraksi. Mereka diam menafsirkan graf yang terlakar, kemudian berlalu pergi meninggalkan hanya mama & baba di dalsm bilik itu.

Di hujung satu kontraksi yang amat panjang, mama berasa seolah- olah mahu meneran.

“Abang, tolong beritahu doktor, sayang rasa nak push”, pinta mama & baba terus keluar mendapatkan doktor.

“Puan betul-betul rasa nak push dah ke?”, soal si doktor muda memohon kepastian.

“Tadi ada rasa nak push”, jawab mama.

“Mari saya periksa dulu bukaannya”, respon doktor.

“Hmm, baru 7cm ni, puan. Belum masanya lagi”, katanya lagi sebelum berlalu pergi.

Allah..

Jarum jam di dinding bilik bersalin seakan lambat berganjak. Sabar, mama..bertenang. Pejamkan mata & layankan saja gesaan itu. Baba tak henti-henti memicit lembut kaki & tangan mama. Kemudian, baba merehatkan jari-jari tangannya barang sepicing dua sebelum menyambung kembali tugas yang tergendala.

“Abang, kali ni sayang betul-betul rasa nak push. Abang tolong panggilkan doktor”, pinta mama buat kali kedua.

“Ok, sayang. Abang panggil”, balas baba.

Doktor pelatih perempuan tadi masuk semula memdekati mama.

“Puan betul-betul rasa nak teran dah ke?”, soalnya.

“Iya, doktor”, jawab mama ringkas.

“A’ah, dah nampak kepala baby ni. Puan, kangkang dan rapatkan kaki ke punggung ya. Tangan pegang kemas-kemas pada pergelangan kaki. Kalau puan ada rasa nak teran, rapatkan dagu ke dada dan teran”, begitu arahan doktor.

Mama hanya mampu mengangguk. Saat itu juga terasa mahu meneran.

“Ok puan, teran panjang lagi puan, panjang lagi puan, jangan berhenti!”, pesan doktor.

Tapi, mama terpaksa berhenti juga beberapa saat untuk mengambil nafas baru.

“Ok puan, bagus..teran lagi, kepala dah keluar. Sekali lagi puan”, tu dia pasukan sorak sudah mai.

“Sayang, jangan angkat punggung ya”, baba juga menitipkan pesan.

Beberapa saat selepas itu, tepat jam 8.10 pagi tanggal 5.5.19, kedengaran tangisan bayi yang pertama di labor room HUSM.

“Allahu akbar! Alhamdulillah”, itu ucapan mama selepas zuriat kelima kami dilahirkan.

“Alhamdulillah, terima kasih sayang”, ucap baba sambil tersenyum lebar.

“Puan, bayi lelaki ke perempuan?”, tanya jururawat sambil menayangkan bayi kepada mama.

“Lelaki”, jawab mama tersenyum walau dalam keletihan.

Badan bayi dilap dahulu sebelum diletakkan ke atas dada mama untuk skin-to-skin.

“Ayahnya dah boleh azan di telinga bayi, ya. Puan dakap bayi kemas-kemas, ya. Kita nak keluarkan uri pula. Kalau puan rasa nak teran, puan teran macam tadi”, ujar doktor.

Setelah perut mama digerak-gerak, digoyang dan ditekan, uri akhirnya keluar dengan elok. Bayi pula senyap dalam dakapan mama. Hampir saja betis kanan mama mahu kejang sewaktu meneran tadi. Alhamdulillah, kini semuanya sudah selamat.

Jururawat menyuntik ubat Syntometrine di peha kiri mama melalui lubang khas yang dibuat pada seluar MamaPride manakala dua orang doktor pelatih perempuan tadi memeriksa semula laluan peranakan.

“Intact ke, doktor?”, soal jururawat.

“Intact perineum”, jawabnya.

Alhamdulillah, lega satu bab.
Terima kasih, ya Allah!

Tak lama selepas itu, mama & bayi disorong ke post natal ward 2 Topaz kerana wad korporat 2TD sudah penuh.

Memandangkan ini kelahiran yang kelima, mama perlu menerima drip yang mengandungi Pitocin dan dimonitor selama 12 jam untuk sebarang tanda pendarahan selepas bersalin (Post partum hemorrhage).

Alhamdulillah, setelah doktor bahagian O&G dan Paediatric mengesahkan bahawa mama & bayi sihat tanpa sebarang komplikasi, mama & bayi dibenarkan pulang pada lewat petang hari yang sama.

Welcome home, baby boy!
Jom, kita sambut Ramadan sama-sama!

AWAS PEMBUNUH SENYAP WANITA

“KENAPA DOKTOR KATA SAYA BERISIKO TINGGI UNTUK MEMDAPT PENYAKIT INI”?

Penyakit pulmonary embolism (darah beku dalam saluran darah ke paru-paru) merupakan salah satu punca utama yang menyebabkan kematian ibu mengandung dan ketika tempoh berpantang iaitu 6 minggu selepas bersalin.

Kejadian ini jarang berlaku namun, ianya boleh menyebabkan kematian secara mengejut. Kebanyakkan kes, hanya dapat disahkan oleh pihak forensik ketika autopsi post-mortem. Ia merupakan salah satu punca utama yang menyumbang kepada statistik maternal mortality (kematian ibu mengandung dan semasa berpantang) selain daripada kejadian tumpah darah selepas bersalin dan penyakit darah tinggi. Oleh yang demikian, mengenali tanda-tanda awal gejala ini sangat penting sebagai langkah pencegahan sebelum keadaan menjadi lebih parah dan berakhir dengan kematian.

Darah wanita sewaktu mengandung adalah lebih pekat daripada biasa. Selain itu, bayi yang membesar dalam kandungan akan menghimpit saluran darah utama di dalam badan ibu mengandung menyebabkan aliran darah kurang lancar. Kebiasaannya, fenomena darah beku akan terbentuk di saluran darah kaki dahulu. Apabila darah beku berkumpul dengan lebih banyak dan besar di bahagian kaki, ianya akan menyebabkan penyakit deep vein thrombosis. Mangsa akan mengalami bengkak kaki secara tiba-tiba dan mengadu sakit pada betis ketika berjalan. Sekiranya masalah ini tidak diberi rawatan awal, darah beku pada saluran darah kaki ini akan pecah pada bila-bila masa dan menyebabkan saluran darah ke paru-paru tersumbat akibat darah beku ini yang dipanggil pulmonary embolism. Selain itu, terdapat juga beberapa kes di mana darah beku itu berasal daripada injap jantung yang dihidapi oleh pesakit-pesakit jantung.

Semua wanita yang mengandung dan juga dalam tempoh berpantang adalah terdedah untuk mendapat penyakit pulmonary embolism kerana darah anda lebih pekat daripada biasa. Namun begitu, risiko anda untuk mendapat pulmonary embolism semasa mengandung menjadi lebih tinggi sekiranya anda:

  • Berumur lebih daripada 35 tahun
  • Mempunyai anak lebih daripada 2 orang
  • Lumpuh dan tidak boleh bergerak terus melebihi 3 hari
  • Berat melebihi 80kg atau BMI lebih 30kg/m2
  • Menjalani pembedahan caesarean
  • Menaiki penerbangan jarak jauh melebihi 4 jam
  • Dehidrasi
  • Pernah mendapat penyakit darah beku sebelum mengandung atau pada kandungan dahulu
  • Tumpah darah semasa bersalin (melebihi 1 liter)
  • Mendapat transfusi darah semasa mengandung atau selepas bersalin
  • Penyakit yang menyebabkan kelikatan darah seperti thrombophilia, protein S deficiency, anti-phospholipid syndrome
  • Apa-apa pembedahan yang dilakukan sepanjang tempoh mengandung atau semasa berpantang. Contohnya pembedahan appendicitis, pembedahan untuk patah tulang atau apa-apa pembedahan yang dilakukan semasa bersalin atau selepas bersalin.
  • Kandungan kembar
  • Penyakit pre-eklampsia (darah tinggi yang menyebabkan air kencing mengeluarkan protein)

Setakat ini, sukar untuk meramalkan penyakit ini bila ianya akan berlaku. Selalunya tanda-tanda awal akan diambil ringan oleh mangsa. Sekiranya keadaan ini tidak dirujuk kepada doktor terdekat, majoriti mangsa sudahpun pengsan di rumah. Terdapat juga kes wanita datang ke hospital dalam keadaan koma atau tidak bernyawa lagi. Ini disebabkan darah beku yang pecah ini boleh menyumbat saluran darah paru-paru dengan cepat dan secara tiba-tiba. Akibatnya, mangsa akan berhenti bernafas dan jantung akan berhenti secara tiba-tiba.

Tanda-tanda awal adalah:

  • Kembang kaki dan sakit pada betis (kebiasaannya sebelah kaki sahaja)
  • Sukar untuk bernafas
  • Sakit dada
  • Batuk berdarah
  • Nadi sangat laju

Sekiranya anda mempunyai simptom sebegini, sila dapatkan pemeriksaan di hospital atau klinik berdekatan. Doktor akan menjalani pemeriksaan kepada anda untuk melihat sama-ada anda berisiko tinggi atau tidak untuk mendapat pulmonary embolism. Pemeriksaan lanjut seperti ECG (alat untuk memeriksa ritma jantung), X-ray, pemeriksaan darah atau pun CTPA (CT scan untuk melihat saluran darah ke paru-paru) mungkin perlu dilakukan segera. Sekiranya, semua keputusannya negative, barulah pihak doktor akan menarik masalah lega dan yakin bahawa anda mungkin mendapat simtom sebegini disebabkan penyakit lain.

‘Sekiranya saya tergolong dalam kumpulan berisiko tinggi, apakah yang patut saya lakukan untuk mengelakkan pulmonary embolism?’

Beberapa langkah yang boleh anda amalkan untuk mengelakkan penyakit darah beku pada saluran darah atau pulmonary embolism sekiranya anda tergolong dalam kumpulan berisiko tinggi:

  • Minum air yang banyak untuk mengelakkan dehidrasi
  • Aktif bergerak dan berjalan
  • Menggunakan thrombo embolic deterrent-TED stokin (stokin khas untuk mengelakkan pembentukan darah beku pada kaki) pada waktu malam atau semasa menaiki penerbangan jauh.
  • Ubat suntikan pencair darah. Sesetengah hospital akan memberi anda suntikan ini semasa mengandung atau selepas bersalin untuk tempoh masa tertentu dan perlu disuntik setiap hari. Suntikan ini terbukti berkesan untuk mencegah pembentukan darah beku dalam saluran darah. Sila rujuk kepada doktor sakit puan anda sekiranya ada berisiko tinggi dan memerlukan suntikan ini

Kebanyak orang awam kurang mendapat pengetahuan mengenai masalah pulmonary embolism kerana kes ini jarang diumumkan di dalam surat khabar, berita atau media sosial. Ini merupakan faktor mengapa isu ini selalu dipandang ringan oleh orang ramai. Tetapi anda perlu ingat, kebanyakan mangsa menemui maut sebelum sempat sampai ke hospital. Dengan itu, sekiranya ada berisiko tinggi untuk mendapat penyakit darah beku atau pulmonary embolism, sila rujuk kepada doktor anda dengan segera terutamanya jika ada mengalami simtom awal seperti dinyatakan di atas. Pencegahan awal lebih baik daripada penyesalan. Jangan biarkan ibu kepada anak anda pergi dan tak akan kembali lagi.

Kredit: Dr Mardiana Kipli

ASID FOLIK

ASID Folik adalah salah satu vitamin yang diberi kepada ibu hamil selain dari zat besi dan vitamin C. Pemberian asid folik kepada ibu-ibu hamil dan ianya disahkan selamat dan disyorkan oleh pakar-pakar obstetrik & ginekologi seluruh dunia.

Asid Folik bukanlah ubat penyubur sebaliknya diperlukan dalam pembentukan tulang tengkorak dan tulang belakang janin yang melindungi otak dan saraf tunjang.

Asid folik juga membantu mengurangkan kecacatan neural tube defect sebanyak 70% kepada anak. Secara umumnya, 85 dalam 100 wanita Malaysia tidak mempunyai kandungan folate yang mencukupi di dalam ujian darah mereka. Ini disebabkan mereka tidak mendapat zat asid folik yang mencukupi daripada pemakanan yang seimbang.

Pengambilan asid folik sebelum dan semasa hamil juga dapat mengurangkan risiko anak mendapat autism spectrum disorders (ASD) sebanyak 20%.

Dos yang anda diperlukan hanyalah 400 microgram atau 0.4mg sehari, dan tidak melebihi 5mg sehari. Jika hamil, teruskanlah pengambilan suplemen folic acid ini sekurang-kurangnya pada 3 bulan pertama kehamilan.”

Kredit :
Dr. Suhazeli Abdullah
Prof Dr Imelda Balchin

KEPENTINGAN SERTA KEBAIKAN SENAMAN SEMASA HAMIL

KEPENTINGAN SENAMAN SEMASA HAMIL

Umumnya masyarakat kita menganggap wanita hamil memerlukan rehat yang banyak dan patut mengurangkan segala aktiviti hariannya. Namun kebelakangan ini sudah ramai wanita hamil yang menyedari bahawa tidak semua aktiviti fizikal itu memberi mudarat dan merbahaya kepada mereka ataupun kandungan mereka. Sebaliknya aktiviti seperti senaman dan riadah yang lain mampu mendatangkan kebaikan untuk diri dan kandungannya.

Kajian yang dilakukan di barat dan juga di Asia sendiri menunjukkan bahawa melakukan senaman yang sesuai semasa mengandung membawa kebaikan kepada bakal ibu dan juga bayi dalam kandungan mereka. Bagi mereka yang sememangnya aktif bersenam sebelum mengandung, mereka sebenarnya boleh meneruskan rutin senaman mereka. Senaman tersebut perlulah disesuaikan dengan perubahan fizikal dan peringkat usia kandungan mereka, kerana stamina mereka mungkin berubah dari semasa ke semasa. Bentuk badan dan postur mereka yang juga turut berubah apabila kandungan mereka semakin membesar.

Wanita yang mempunyai masalah kesihatan seperti anemia (kurang darah merah), masalah injap jantung, asma, kencing manis, tekanan darah tinggi dan lain-lain lagi, hendaklah mendapatkan nasihat doktor terlebih dahulu untuk mengetahui tahap kesihatan mereka. Bincangkan dengan doktor anda aktiviti senaman yang sesuai dan selamat bagi anda.

KEBAIKAN SENAMAN SEMASA MENGANDUNG

  1. Meningkatkan  tahap kesihatan wanita dan bayi
  2. Mengurangkan pertambahan berat badan yang berlebihan
  3. Mencegah terjadinya tekanan darah tinggi dan kencing manis semasa mengandung.
  4. Meningkatkan tahap keyakinan diri dan menurunkan kadar kemurungan. Ini adalah kerana hormon gembira (hormon Endorfin) akan dikeluarkan dengan banyak semasa bersenam.
  5. Mengurangkan risiko bersalin melebihi tempoh jangkaan iaitu lebih daripada 40 minggu.
  6. Mengurangkan berisiko bersalin secara pembedahan berbanding wanita yang tidak bersenam.

Kredit :Ratu Sepanjang Masa

PENJELASAN MENGAPA TIDAK BOLEH MENGGONCANG DAN MELAMBUNG BAYI KE UDARA

Ada ibu bapa yang menjaga anaknya yang masih bayi dengan cara membaling ke udara dan kemudian menangkapnya untuk mendengar ketawa bayi.

Ada juga yang menggoncang badan bayi. Jika anda berbuat demikian, berhenti serta-merta. Ketika orang lain dilihat berbuat demikian pada bayi mereka, berhenti, kerana ia adalah berbahaya kepada badan bayi.

Adakah anda tahu? Beberapa tahun yang lalu, pakar-pakar perubatan mengenal pasti jenis penyakit yang serius pada bayi, yang dipanggil “Sindrom Kematian secara tiba-tiba” Salah satu puncanya adalah satu kejutan kepada badan bayi. Ia mengejutkan betul.

Jangan Goncang Atau Lambung Bayi ke Udara

Di Jerman, purata kira-kira 100 bayi setiap tahun mengalami kerosakan otak yang teruk kerana digoncang penjaga. Laporan mengenai angka-angka ini, berdasarkan kepada bancian unit penyakit yang jarang berlaku kepada kanak-kanak di Jerman. Persatuan Pediatrik di Jerman menganggarkan bilangan bayi yang mengalami trauma disebabkan oleh goncangan sebenarnya lebih tinggi.

“Gegaran selama lima saat sudah cukup untuk menyebabkan kerosakan kepada fungsi otak,” kata Profesor Hans-Juergen Nentwich, ahli lembaga pengarah persatuan itu. ”

Mengapa kejutan pada bayi boleh membawa kepada kematian?

Penjelasan Kenapa Tidak Boleh Goncang Atau Lambung Bayi ke Udara

Menurut pakar-pakar perubatan, bayi masih kecil tidak boleh memegang sendiri kerana otot leher lemah. Keputusannya, jika bayi digoncang badannya, kepalanya akan berpindah ke depan dan belakang.

Bergoyang-goyang Ini menyebabkan kerosakan otak dan pendarahan dalam otak dan juga pada permukaan otak, yang boleh menyebabkan masalah yang serius di dalam otak bayi, dan boleh menyebabkan masalah tetap berlaku, seperti:

1. Kerosakan pada otak
2. Cerebral palsy
3. Buta
4. Epilasi
5. Kesukaran bercakap
6. Pembelajaran menjadi sukar
7. Kesukaran mendengar
8. Masalah hati
9. Terencat akal

Bayi Boleh Mati Jika Digoncang Atau Lambung Bayi ke Udara

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dielakkan dengan tips pencegahan:

– Jangan pernah menggoncang bayi di bawah umur 3 tahun
– Apabila anda membawa bayi anda, jangan lupa untuk sentiasa menyokong kepala bayi dengan tangan anda.
– Beritahu tentang kepentingan untuk melindungi kepala bayi anda pada pengasuh anda.
– Pastikan semua orang rapat yang sering memegang bayi anda mengetahui bahaya sebenar bayi jika digoncang atau dilambung.

Dalam sesetengah kanak-kanak juga boleh menyebabkan kematian. Ini dikenali sebagai baby-sindrom-goncangan. Mengapa berisiko?

Bayi mempunyai kepala yang lebih besar daripada anggota tubuh badan yang lain, dan otot leher masih lemah. Jika digoncang, kepalanya akan tertolak ke hadapan dan ke belakang.

Saluran darah kecil akan koyak, menyebabkan pendarahan dalam otak dan kawasan sekitarnya, dan juga di mata bayi.

Risiko paling besar adalah untuk bayi di bawah satu tahun, tetapi kita tidak boleh menolak kemungkinan perkembangan dalam usia yang lebih besar. Apa yang perlu adalah berhati-hati bahawa kejutan ini boleh berlaku dengan pantas apabila kita sibuk bermain dengan bayi.

Oleh itu terdapat beberapa permainan dan aktiviti yang harus dielakkan untuk mengelakkan kejadian ini berlaku, termasuk:

1. Membuang bayi ke udara.
2. Berlari sambil membawa bayi di belakang atau di kepala.
3. Piggyback (bayi memanjat ke belakang, sehingga kaki dan menggegarkan).
4. Putar bayi.

Jangan lupa untuk mengingatkan orang di sekeliling anda supaya, berkongsi maklumat ini membaca demikian oleh saudara-mara, pengasuh, datuk nenek, dan jiran-jiran untuk tidak goncang bayi

10 PERKARA ISTERI SUKA SUAMI BUAT

Para suami tahukah anda apa yang isteri anda suka dan sentiasa mahu suami lakukan didalam perhubungan anda sebagai suami isteri. Kalau tak tahu jangan tanya isteri anda tapi baca ni sebagai panduan memikat hati isteri anda. Kalau tanya pun agaknya dah berbuih mulut si isteri tapi si suami memang degil buat-buat tak reti. Keras kepala betul la lepas ni tolong amalkan ye…
.
Wanita ni mahu dibelai mahu disayangi mahu dicintai. Tapi bagaimana kita lelaki nak tunjukkan itu semua?. Tepuk dada tanya selera. Ketahuilah kebiasaannya, wanita tidak begitu berterus terang.Itu memang salah satu tabiat wanita.Mereka suka membiarkan sesuatu perkara yang mereka inginkan menjadi satu misteri kepada suami atau pasangan.
.
Tapi memang sudah menjadi lumrah seorang wanita ,walau diamanapun di dunia ini, Kalau diajukan soalan berkaitan hubungan intim dengan pasangan, anda akan sukar mendapat jawapan. Tetapi melalui kajian serta pengalaman, anda dapat mengetahui apakah yang isteri anda suka anda lakukan. Baca selanjutnya dibawah.
.
.

1.”Saya suka suami mencium saya bila nak pergi kerja”

Memang menjadi kebiasaan terutamanya masyarakat melayu,pasangan suami isteri tidak menunjukkan keintiman hubungan suami isteri di di khalayak ramai.Ini disebabkan faktor masyarakat yang penuh dengan tatatertib serta adab sopan.Tetapi masih ada ruang lain yang suami isteri boleh mengambil peluang untuk melakukannya.Seperti waktu suami isteri keluar bekerja.
.
Bagaimana cara yang paling baik untuk mencium isteri dan meninggalkan kesan positif kepadanya?
.
Mengucup bibirnya sambil tangan anda memegang kedua-dua belah tangannya.Kucuplah dengan ikhlas dan rasa cinta kepada isteri anda. Ketika pulang kerumah, buat perkara yang sama tetapi kucuplah pipinya. Mengapa pipi pula? Setelah seharian bekerja,berkemungkinan mulut anda sudah mula berbau. Ini akan memberikan rasa yang tidak selesa poda isteri anda. Tapi sekiranya anda seorang suami yang selalu menggosok gigi walaupun di pejabat,maka tak salah mencium bibir isteri.Lakukannya setiap hari dan anda akan melihat kesan positif bukan sahaja kepada isteri malahan kepada diri anda sendiri.

2.”Saya suka suami saya selalu memeluk saya”

Salah satu perkara yang membuatkan isteri atau wanita merasakan ketenangan dan cinta adalah dengan cara memeluknya dengan erat. Bilakah waktu yang sesuai untuk memeluk isteri anda?
.
Waktu yang sesuai memeluk isteri adalah ketika berpisah dengannya seperti keluar bekerja dan sebagainya.Anda hanya perlu melakukan satu pelukan yang ikhlas beserta rasa cinta kepada isteri anda. Peluk isteri anda dengan erat selama sekurang-kurangnya 10 saat.

3. “saya suka suami saya peluk dari belakang dan mencium pipi saya sambil berbisik-bisik di telinga”

Datang dari belakang isteri anda yang sedang berdiri atau sedang melakukan kerja di dapur,peluklah tubuhnya dari belakang sambil bibir anda mencium pipi isteri anda. Anda boleh membisikkan sesuatu ke telinganya seperti “I love U”, “hi sayang” dan sebagainya.Pastikan isteri anda sedar akan kehadiran anda,kerana sekiranya si dia tidak sedar kehadiran anda dibelakangnya,berkemungkinan isteri anda akan terperanjat.

4. “saat yang paling gembira bagi saya adalah ketika tangan saya dipegang erat suami”

Bagi lelaki, memegang tangan merupakan perkara biasa.Tetapi bagi wanita, tangan merupakan anggota yang sangat sensitif.Bagi wanita, tangan bagaikan mewakili seluruh jiwa dan raga. Suami perlulah kerap memegang tangan isteri kerana disitulah terletaknya titik kemesraan serta rasa dihargai.

5. “Saya suka suami membuat saya senyum dan ketawa”

Boleh dikatakan hampir kesemua wanita suka kepada lelaki yang boleh membuat mereka tersenyum dan ketawa. Senyum adalah ubat segala duka. Sentiasa mencari idea bagaimana menceriakan isteri akan membuatkan isteri anda sentiasa ingin anda bersamanya sentiasa.

6. “Saya sangat suka kalau suami saya selalu ucap i love you pada saya”

Satu perkara yang agak sukar kepada suami-suami di Malaysia khususnya untuk mengucapkan “i love you” atau ” abang sayangkan sayang” kepada isteri. Hakikatnya perkataan itulah yang sentiasa dinanti-nantikan oleh semua isteri.

7. Memasak untuknya
Sekali sekala suami juga perlu masak untuk isteri.Sering kita dengar ungkapan “nak pikat hati suami adalah dengan perutnya”.Maksudnya isteri kena pandai masak. Ungkapan ini memang ada kebenarannya pada lelaki dan bernar juga kepada wanita.Kajian di Amarika mendapati 60% wanita akan melakukan hubungan intim selepas menikmati makanan yang dimasak lelaki tersebut. Anda bagaimana?
masak untuk isteri sekali sekala apa salahnya.

8. “saya suka suami senyum pada saya”

Lemparkanlah senyuman manis anda kepada isteri setiap kali anda pergi atau pulang dari kerja.Ia menggambarkan kepada isteri anda bahawa dia sentiasa diterima disisi anda.

9.”Suami saya jarang memuji saya. Saya suka kalau dipuji”

Jika isteri anda menggayakan baju baru dan bertanya “cantik tak baju ni?”apa anda akan jawab? “cantik!”.
.
sebenarnya bukan baju yang ditanya oleh isteri anda.Anda patut menjawab”cantik sayang pakai baju ni”.

10. “Saya harap suami saya selalu menghubungi saya”

Adalah cukup memuaskan hati seorang isteri jika mendapat SMS dari suami “sayang dah makan?” atau “sayang buat apa tu?”. Lebih hebat lagi kalau anda menalifonnya atau menghantar SMS ” i love you”.Bagi suami SMS atau menelefon isteri adalah satu perkara biasa.Tapi tidak pada isteri atau wanita.

MAKANAN YANG DAPAT MENINGKATKAN HB IBU MENGANDUNG

Hemoglobin (Hb) adalah merupakan kompleks molekul yang kaya dengan zat besi dan dijumpai dalam darah. Fungsi utama Hb adalah membawa oksigen daripada paru-paru ke seluruh tubuh badan dan membawa keluar karbon dioksida daripada sel kembali semula ke paru-paru. Berikut adalah merupakan paras normal Hb untuk ibu hamil;

Untuk ibu yang mengalami masalah Hb rendah antara yang boleh anda lakukan adalah dengan membuat perubahan kepada diet seharian anda. Makanlah makanan yang kaya dengan Zat Besi, Vitamin C, Vitamin B-Kompleks dan Asid folik, serta hindarilah makanan yang boleh menghalang penyerapan zat besi dan juga mempunyai glutein yang tinggi.

Berikut merupakan beberapa senarai makanan yang dapat meningkatkan HB ibu mengandung.

1. TEMBIKAI

Tembikai adalah salah satu ‘super food’ dan makanan tambah darah yang kurang diketahui ramai. Istimewanya, buah ini kaya dengan vitamin A.
Selain terkenal dengan memperbaiki kesihatan mata, vitamin A juga sangat berkesan meningkatkan jumlah sel darah merah. Ia dapat membantu zat besi dalam hemoglobin untuk mengikat oksigen.

2. BUAH-BUAHAN KERING

Buah-buahan kering amat sesuai sebagai snek kudapan dan makanan tambah darah ibu hamil. Tinggalkan ‘junk food’ dan beralihlah kepada kismis, kurma, prun, aprikot, dan buah tin.
Semua buah-buahan kering ini bukan sahaja sedap dan sihat, malahan ia turut memiliki kandungan zat besi yang amat baik untuk meningkatkan Hb dalam darah.

3. IKAN

Ikan mengandungi asid lemak Omega-3. Ikan Salmon, contohnya, boleh meningkatkan bacaan Hb anda ketika mengandung kerana ia turut mengandungi Vitamin B-12 untuk pembentukan sel-sel darah. Ikan juga sangat sesuai untuk diet anda kerana ia adalah makanan yang rendah nilai kolesterol.
Bagi anda yang menggemari telur ikan pula, ini berita baik untuk anda! Telur ikan juga mengandung nutrisi berkhasiat sepert protein, karbohidrat, dan zat besi yang boleh membantu dalam menaikkan bilangan hemoglobin. Pelbagaikanlah menu ‘seafood’ ini dalam hidangan seharian anda kerana tiram, kerang, dan hasil makanan laut lain juga tidak kurang hebat nutrisinya dalam membantu meningkatkan Hb darah.

4. JAMBU BATU

Anda sangat disarankan untuk memperbanyakkan pengambilan buah-buahan kerana ia mengandungi Vitamin C.
Vitamin C ini akan membantu penyerapan zat besi ke dalam tubuh. Menurut kajian, buah jambu batu memiliki kandungan Vitamin C sebanyak 2 kali lebih banyak dari Vitamin C yang ada di buah oren!

5. DAGING MERAH

Berbanding dengan daging putih dalam ayam atau burung, daging merah pada haiwan seperti kambing, kerbau, dan lembu lebih kaya dengan protein dan banyak mengandung zat besi serta mineral lain termasuk vitamin A, D, K, B2, B3, B6 dan B12, asid amino, Omega-3, dan selenium yang diperlukan oleh ibu hamil. Kesemua mineral ini mampu meningkatan hemoglobin dengan cepat.
Walaubagaimanapun, perlu diingat bahawa daging merah juga mempunyai lebih kandungan lemaknya berbanding daging putih. Oleh itu, elakkan pengambilan daging berlemak dan jangan ambil secara berlebihan karena ia boleh meningkatkan risiko pada jantung.

6. SAYURAN BERDAUN HIJAU

Sayuran yang mengandung zat besi yang tinggi adalah sayuran berdaun hijau terutamanya bayam. Selain itu, brokoli, kangkung, kale, dan sawi juga amat membantu ibu hamil untuk mengelakkan anemia.
Selain itu, sayuran berdaun hijau juga mempunyai kandungan asid folik semulajadi yang turut membantu meningkatkan kesihatan ibu hamil.

7. KUNING TELUR

Telur mengandung protein, kalsium, dan vitamin serta zat besi. Untuk kesan yang lebih baik, belilah gred telur elok dan diperkaya dengan Omega-3.
Kuning telur sangat berkesan sebagai makanan tambah darah. Cuba amalkan pengambilan telur secara teratur 2 kali sehari.

8. KENTANG

Selain sayuran berdaun, kentang juga mengandung zat besi dan juga vitamin C yang membantu untuk meningkatkan penyerapan zat besi dalam tubuh.

Vitamin C juga dapat mengikat radikal bebas dan memperkuat sistem kekebalan dalam tubuh. Untuk pengetahuan anda, kentang adalah salah satu sumber terbaik zat besi untuk vegetarian.

9. HATI

Mungkin tidak semua orang berselera memakan organ dalaman. Namun, hati adalah salah satu makanan paling tinggi zat besi.
Menurut sumber, umumnya hati ayam (100gms) mengandung 9 mg zat besi. Hati lembu mengandungi lebih kalori dibandingkan dengan jenis hati lain, namun banyak mengandungi kadar zat besi yang tinggi.

10. ROTI DAN BIJIRIN BERSERAT TINGGI

Roti dan bijirin berserat tinggi seperti beras merah memiliki kandungan karbohidrat, serat semulajadi, dan zat besi untuk meningkatkan sel-sel darah.
Selain itu, menu diet seperti roti jagung, pasta, bijirin penuh serat (whole grain), ini berkesan dihidangkan kepada ibu hamil untuk menangani anemia.

11. Kekacang Dan Bijian

Sumber kekacang boleh didapati daripada sayuran seperti kacang panjang, kacang buncis, dan kacang botol. Selain itu, anda boleh memakan kekacang sebagai snek atau kudapan. Antaranya kacang almond, pistachio, walnut, atau kacang badam yang dapat dicerna secara perlahan oleh sistem pencernaan, sehingga dapat mebantu menaikkan tekanan darah. Namun, pastikan anda tidak mengalami sebarang alahan terhadap kekacang ini.
Biji-bijian seperti kuaci, biji bunga matahari, atau biji labu juga amat bermanfaat. Menurut rujukan, 100 gram biji labu mengandung 15 mg zat besi, iaitu 83% dari nilai anjuran harian. Biji labu juga merupakan sumber utama asid lemak Omega 3 yang turut berfungsi membantu menurunkan kolesterol.

Demikianlah beberapa senarai makanan yang dapat meningkatkan hb ibu. Semoga bermanfaat.

TANDA HAMIL ANAK PEREMPUAN

Kita tahu secara asasnya, untuk menentukan jantina bayi ini, ia dapat dilakukan dengan lebih tepat dengan bantuan knologi perubatan yang boleh membuat imbasan 3D kepada janin yang berada dalam kandungan seorang ibu itu.

Biasanya Doktor akan memberitahu jantina janin anda di awal trimester kedua. Tetapi bagi sebahagian ibu bapa yang sukakan kejutan (yang tidak membuat imbasan dll) kerap mengaitkan serta berteka-teki dengan tanda-tanda kehamilan itu sendiri.
Harini mamapride ingin kongsikan beberapa ‘sign’ menandakan anda hamil anak perempuan.
Antara beberapa tanda-tanda yan menandakan anda hamil anak perempuan.

1. MORNING SICKNESS
Morning sickness adalah keadaan dimana ibu hamil merasa loya (atau mual) dan muntah secara spesifiknya pada waktu pagi dan malam tanpa sebab yang dapat dikenalpasti. Lapan daripada sepuluh wanita yang hamil mengandungi masalah ‘morning sickness’ ini. Ianya merupakan perkara biasa yang berlaku bagi si ibu,
Tetapi perbezaannya ialah jika rasa mual dan muntah melebihi lima bulan, ia boleh menjadi tanda bahawa si ibu mengandung anak perempuan.

2. KULIT MENJADI LEBIH SENSITIF
Perubahan fizikal yang dialami oleh wanita yang hamil anak perempuan selalu dikatikan dengan keadaan kulit yang lebih sensitif dibandingkan dengan kulit wanita sebelum mereka hamil. Dan, ibu hamil juga mengalami perubahan keadaan fizikal (tentu sekali!) dan ini juga termasuk pada kulit di bahagian bawah badan.

3. SI IBU TAMPAK CANTIK BERSERI-SERI
Sebahagian lagi mempunyai pendapat yang berbeza, mereka berpendapat bahawa ibu hamil yang mengandung anak perempuan lebih gemar untuk bersolek dan menjaga penampilan diri mereka. Wallahu’alam, sejauh mana kesahihannya, tetapi andai anda seorang ibu yang suka berdandan dan bersolek, berhati-hatilah dalam menggunakan bahan kosmetik kerana sebahagian besar daripadanya mengandungi bahan kimia yang dibimbangi memberi kesan kepada tubesaran janin.

4. SUKAR MENGAWAL EMOSI
Sebenarnya, perubahan emosi ketika hamil ini adalah disebabkan berlakunya perubahan hormon di dalam tubuh ibu. Ya lah, tentu sahaja hormon si ibu bertambah, dia sedang berkongsi tubuh dengan manusia lain! Tetapi, ada juga yang membantah pendapat ini dengan mengatakan bahawa si ibu melakukan segala sesuatu dengan mood yang dirasakannya ketika itu.
Tetapi begitulah, perubahan sikap kepada orang sekeliling (selalu beremosi dan marah), dihubungkaitkan dengan kehamilan janin perempuan.

5. BERAT DIBAHAGIAN PINGGUL BERTAMBAH
Tanda kehamilan selanjutnya adalah apabila si ibu itu sendiri merasakan berat di bahagian pinggag dan pinggul semakin bertambah. Ada juga sebahagian daripadanya yang berpendapat bahawa ciri ini boleh dikategorikan dalam ciri khas mengandung janin perempuan kerana kebiasaannya janin perempuan ini dapat dilihat daripada keadaan perut yang melebar ke sisi dan condong ke arah atas.

10 ‘SIGN’ ANDA SEDANG HAMIL ANAK LELAKI MENURUT ISLAM

Anda pasti teruja sekiranya anda mengetahui jantina bayi anda kan?, sekurang-kurangnya ia dapat membantu anda menyediakan kelengkapan bayi dari segi pakaian dan keperluannya. Kadang-kadang kita tidak boleh terlalu percaya pada ultrasound 100%, mungkin sahaja ia tidak tepat.Misalnya bila scan, Nampak mcm boy..tapi bila keluar, girl pula.Alahai..kesian si ibu.

Namun tidak mengapa, lelaki atau perempuan sama sahaja asalkan anak sihat dan lengkap sifatnya. Ia merupakan anugerah terindah dari Allah yang akan membuatkan si ibu dan ayah bahgia.
Di artikel ini, mamapride ingin kongsikan beberapa tanda si ibu mengandung anak lelaki menurut islam. Semoga ianya boleh dijadikan panduan buat ibu yang bakal bersalin kelak.

Antara tanda-tanda tersebut ialah :-

1. ‘MORNING SICKNESS’

Ramai yang percaya bahawa ‘morning sickness’ atau rasa mual dan muntah merupakan tanda mengandung anak lelaki. Orang dulu percaya, jika kurang atau tidak mengalami gejala ini menandakan hamil anak perempuan.

2. UKURAN PAYUDARA

Saiz atau ukuran payudara juga boleh menjadi penunjuk yang anda sedang hamil anak lelaki. Ketika di awal kehamilan, ukuran payudara akan berubah disebabbkan perubahan hormon di dalam tubuh badan. Wanita yang hamil anak lelaki akan mengalami perubahan ukuran payudara yang semakin membesar. Tetapi payudara sebelah akan lebih besar berbanding sebelah kiri.

3. WAJAH TERLIHAT KUSAM

Si ibu akan berasa malas melakukan perawatan wajah seperti malas untuk menggunakan pencuci muka, krim, toner dan sebagainya. Hal ini menjadikan kulit wajah ibu kelihatan kusam.

4. POSISI DAN BENTUK PERUT

Tanda hamil anak lelaki yang sangat popular adalah dengan melihat posisi janin dari luaran. Mengikut telahan orang lama, jika perut si ibu lebih condong ke atas, maka ia adalah diramal sebagai anak lelaki. Biasanya perut akan kelihatan lebih melonjong ke hadapan. Sebaliknya, jika posisi perut anda lebih melebar ke bawah, ini lebih dikaitkan dengan kehamilan anak perempuan. Bentuk perut pula kelihatan bulat dan lebih rata.

5. POSISI TIDUR

Ibu yang sedang mengandung anak lelaki, gemar tidur dalam posisi mengiring ke sebelah kiri.

6. GERAKAN BAYI DALAM KANDUNGAN

Dari ciri gerakan bayi dalam kandungan, ada yang meramalkan bahawa gerakan bayi dalam kandungan yang tidak terjangka adalah lebihcenderung kepada pembawaan anak perempuan. Sebaliknya, ritma yang teratur lebih dikaitkan dengan kehamilan anak lelaki.

Selain itu, ada juga teori yang mengatakan detak jantung yang kurang dari 150/minit merupakan indikator bahawa bayi yang dikandung adalah lelaki.

7. MENGIDAM

Ibu yang hamil anak lelaki dipercayai lebih menyukai makanan yang pedas, masam dan masin.

8. HITUNGAN DETAK JANTUNG

Bagaimana untuk mengetaHUI jantina bayi juga boleh dilakukan dengan mengira kadar denyutan bayi anda apabila usia kehamilan telah memasuki trimester akhir. Bawa telinga anda dekat ke perut seorang wanita hamil, kemudian hitung denyutan jantungnya selama satu minit. jika bilangan detak jantung kurang daripada 140 kali, maka boleh dikatakan bahawa bayi yang dikandung oleh wanita hamil adalah seorang lelaki

9. PENAMPILAN IBU MENGANDUNG

Biasanya, tanda ibu yang mengandung anak lelaki dikatakan mempunyai perangai tidak suka berhias, tidak gemar bersolek, malas mandi, atau susah mendandan rambut.

10. KONDISI RAMBUT

Rambut si ibu lebih lebat dan berkilat sepanjang kehamilan

Bezanya dengan kehamilan anak perempuan, mereka dikatakan lebih senang bergaya dan memakai pakaian yang cantik-cantik sepanjang masa.

Berikut merupakan 10 tanda si ibu hamil anak lelaki menurut islam. Semoga bermanfaat.

CARA ELAK SAKIT KEPALA BUAT IBU MENGANDUNG

Jika anda merupakan seorang bu mengandung yang sering sakit kepala. Anda harus mencari jalan penyelesaiannya sebelum ianya melarat dan menjadi semakin teruk. Ibu hamil kerap mengalami gejala sakit kepala ini akibat daripada tekanan emosi, namun begitu banyak punca lain yang menyebabkan ibu hamil sakit kepala. Antaranya ialah:-

1) Ketagihan kafein
2) Kurang tidur
3) Dehidrasi-kurang minum air
4) Terlalu banyak pengambilan gula
5) Terlalu penat
6) Masalah sinus dan alahan
7) Masalah mata
8) Sembelit

Sakit kepala di awal trimester merupakan perkara biasa dan ianya tidak berbahaya. Apabila kandungan memasuki trimester kedua dan seterusnya, sakit kepala akan beransur hilang seiring dengan hormone yang semakin stabil dan seimbang dengan syarat sakit kepala tersebut tidak ada kaitan dengan tekanan daah tinggi. Namun jika anda seorang ibu hamil dan menghidap penyakit darah tinggi dan sering sakit kepala, ketahuilah bahawa ia bukanlah sakit kepala yang biasa dan memerlukan rawatan daripada pakar dengan segera kerana penyakit itu berbahaya dan berisiko meragut nyawa bayi dan anda sendiri.

1. Mendapatkan tidur yang mencukupi. Tidur sebentar di siang hari mampu mengurangkan sakit kepala.

2. Jika anda sedang mengalami sakit kepala, cuba tidur di dalam bilik sunyi dan gelap.

3. Kenalpasti punca mengapa anda sakit kepala, setelah punca dikenalpasti, elakkan punca yang menyebabkan berlakunya sakit kepala tersebut.

4.Gunakan kain panas/suam untuk menuam di bahgian leher dan tengkuk atau di sekitar bahagian kepala yang sakit.

5. Elakkan berlapar. Tahap gula yang rendah dalam badan akan menyebabkan sakit kepala datang menyerang. Makan dengan kerap tetapi sedikit.

6. Banyakkan minum air untuk mengelakkan dehidrasi. Minum dalam kuantiti yang sedikit namun kerap untuk mngelakkan muntah.

7. Dapatkan rehat yang secukunya. Berhenti melakukan kerja apabila terasa penat.

8. Berurut, minta suami tolong urutkan secara perlahan-lahan di bahagian tengkuk, leher dan bahgian belakang. Elakkan untuk menyentuh di bahgaian abdomen.

9. Kadang kala, pergerakan fizikal seperti berjalan di taman mampu mengurangkan sakit kepala. Namun, jika aktiviti riadah tersebut menyebabkan sakit kepala semakin berat, lebih elok jika anda dapatkan rehat yang banyak.

10. Hirup udara segar. Walaupun mungkin semasa hamil, anda berasa ingin berehat dan bermalasan sepanjang masa, jangan biarkan keadaan ini berterusan keraa ia juga boleh mnyebabkan anda berasa pening kepala. Oleh itu, seimbangkan aktiviti fizikal dengan menghirup udara segar sambil berjalan-jalan di taman, melakukan senaman ringan dan bermain dengan anak.

11. Elak kafein. Sesetengah ibu hamil akan mengalami kurang toleransi terhadap kafein sepanjang tempoh mengandung. Oleh itu, cuba perhatikan sama ada kafein menjadi pencetus sakit kepala anda yang kerap berlaku. Jika begitu, cuba kurangkan pengambilannya atau campurkan lebih susu suaya kopi anda lebih ‘mild’. Selain itu, anda boleh mengurangkan kekerapan pengambilan kopi dan menukarnya kepada teh yang lebih mnyegarkan seperti the pudina atau the halia.

semoga bermanfaat.

  TOP