10 Cara Agar Bayi Bijak Sejak Dalam Kandungan

Kesihatan mental dan kecerdasan bayi boleh dibentuk sejak sebelum dia lahir. Penyelidikan menunjukkan semakin baik pula perkembangan otak janin.

Faktanya, dari seluruh organ janin, bahagian otaknya lah yang paling berpengaruh pada kesan tindakan ibu, terutamnya dari apa yang ibu makan.

70% dari total sel saraf manusia selama hidupnya dibentuk sebelum lahir. Otak janin berkembang sebnyak 250 000 sel saraf setial minit. Tiap sel otak ini membentuk ribuan cabang-cabang kecil lagi untuk dapat menghubungkan antara sel saraf.

Antara cara untuk menjadikan bayi bijak sejak dalam kandungan adalah :-

 1. Elakkan persekitaran yang berbahaya.
  Jika ibu bekerja, perhatikan persekitaran kerja anda. Elakkan diri anda daripada pendedahan bahan kimia, radiasi hingga peluang terkena penyakit yang senang berjangkit.
 2.  Bersukan dan makan makanan sihat.
  Penyelidikan menunjukan bahawa aktiviti sukan yang ringan, seprti berenang dan jalan kaki, memberi manfaat pada perkembangan otak janin. Jadi supaya bayi erdas, rajin-rajinlah berolahraga.
 3. Jangan mengambil ubatan yang tidak perlu
  Kesan dari kebanyakan ubat di pasaran pada bayi yang belum lahir, masih banyak yang belum diketahui. Bebrapa ubat umum seperti parasetamol dan ibuprofen cukup selamat untuk diambil.
 4. Jangan minum alkohol
  Meminum alkohol dalam jumlah tinggi boleh mengakibatkan kerosakan serius pada otak janin, yang disebut ‘foetal alcohol syndrom’, atau sindrom alkohol pada janin.
 5. Jangan merokok atau mendedahkan diri pada asap rokok
  Merokok dapat membatasi aliran darah ke otak janin yang sedang berkembang. Jadi agar bayi cerdas cemerlang, minta juga suami jangan merokok bila sedang bersama anda.
 6. Sentiasa perhatikan tekanan darah anda.
  Jika tekanan darah anda terlalu tinggi, aliran darah kepada bayi melalui plasenta menjadi kurang berkesan. Untuk menghindarinya, tambahkan jus ubi dan teh hibicus dalam menu diet selama kehamilan, keduanya terbukti dapat mengatur tekanan darah.
 7. Ambil asid folik.
  Kekurangan asid folik atau vitamin B9 berhubung dengan berbagai macam penyakit bawaan serius, juga hiperaktif dan masalah pertumbuhan lainnya pada anak.
 8. Ambil suplemen minyak ikan.
  Seperti kalsium bagi tulang, omega -3 DHA/EPA sangat penting bagi otak bayi, Ibu-ibu sering mengabaikan pengambilan lemak sihat ini.
 9. Berjemur di pagi hari.
  Kecacatan mental pada bayi sering dikaitkan dengan kurangnya pengambilan vitamin D pada saat kehamilan. Sebagai contoh, di negara empat musim, bayi yang lahir pada musim dingin lebih mungkin menderita skizofrenia.
 10. Berehat
  Ibu syang stress berpanjangan akan menyebabkan sistem imun bayi menjadi lemah. Selain itu tingginya level hormon stress ibu akan masuk ke dalam jaringan otak bayi di dalam rahim dan tentunya akan mengganggu perkembangan otak bayi.

semoga artikel ini dapat membantu ibu untuk memastikan anak bijak sejak dalam kandungan lagi.